a r i l  J o e y ' s
Assalamualaikum dan salam sejahtera,terima kasih kerana sudi blog aril yg tak seberapa dan tak famous ni,hehe.aril harap bila rakan-rakan blogger datang sini aril boleh kongsi sedikit pengisian bersama anda semua.Kalau ada post mencurigakan ianya di edit oleh admin ke-2.Harap maaf jika ada sebarang persamaan di dalam entry dan sebagainya.PEACE!


H u k u m H u d u d

Labels:
Assalamualaikum kawan kawan,
Apa khabar semua? moga sihat selalu :)
bila cuti panjang ni aril duduk rumah je.huhu
da tak tau nak buat apa da.semua jadi boring je.
bela lemak dan boroikan perut je la.hahaha
bila da duduk rumah tu memang on9 je la keje nya

ok,malas nak cite panjang-panjang
sekarang ni da timbul pulak isu hudud..
bagi aril tiada masalah kalau di laksanakan
kerana ianya untuk orang yang beragama Islam sahaja
manakala tidak ada kaitan dengan yang bukan Islam.
so, pada pendapat aril memang elok lah di laksanakan.
pendapat aril ni bukan la berunsur kan politik malahan ianya 
lebih kepada kepentingan agama Islam..

ok di sini aril ingin menghuraikan apa itu hudud dan ada sedikit video
berkenaan dengan hukum hudud.

Pesanan : semoga anda paham dan selamat beramal :)


 1.      Pengertian Hudud;

 (a) Dan segi bahasa hudud bererti menahan atau menceg├áh.

(b) Dan segi segi istilah hudud ditakrifkan sebagai keseksaan yang telah ditetapkan oleh nas-nas Al-Quran dan AsSunnah yang wajib dilaksanakan sebagai hak Allah S.W.T. Kadar hukumannya tidak boleh dipinda sama ada dikurang atau ditambah. 

 Maksudnya;
“Itulah hukum-hukum yang telah ditentukan. Oleh itu janganlah kamu mencabulnya, dan sesiapa yang mencabuli hukum-hukum Allah, maka mereka itulah orang-orang yang zalim”

2. Jenis-jenis jenayah hudud dan hukumannya

(a)  Zina;

 Persetubuhan haram tanpa nikah yang sah antara lelaki dengan perempuan.
Hukuman : Bagi penzina yang belum berkahwin hukumannya ialah sebat 100 kali. Bagi penzina yang telah berkahwin hendaklah direjam sehingga mati.

 (b) Qazaf (menuduh zina);
        
      Melemparkan tuduhan zina tanpa bukti terhadap orang yang baik.
Hukuman : sebat 80 kali
   
 (c)  Minum arak;
     
      Meminum minuman yang memabukkan  dan  boleh menghilangkan kewarasan akal.
Hukuman : sebat 40 kali



 (d)  Mencuri;
      
       Mengambil harta orang lain secara senyap atau sembunyi.
       Hukuman : potong tangan

 (e) Merompak;


      Mengambil harta orang lain dengan menggunakan kekerasan, paksaan, ugutan dan ancaman.
      Hukuman :
      sekiranya membunuh hendaklah dibunuh
sekiranya hanya merompak sahaja hendaklah dipotong  tangan dan kakinya secara bersilang iaitu tangan kanan dan kaki kiri dan seterusnya kaki kanan dan tangan kiri bagi kesalahan seterusnya.
sekiranya hanya menganggu ketenteraman awam hendaklah dipenjara


(f) Riddah (murtad);
     
Keluar seseorang Islam itu dan agama Islam sama ada dengan perbuatan dan perkataan.
Hukuman : Bunuh ( setelah diberi tempoh bertaubat selama 3 hari @ 3 kali )
           
 # Semua jenayah hudud yang telah sabit kesalahannya wajib dikenakan hukuman hudud tanpa sebarang pengurangan @ pindahan kepada hukuman yang lain spt penjara @  wang.





p/s : contoh untuk tatapan umum.ada bob lokman dan 
special mat luthfi..haha







p/s : ihsan dari google.semoga bermanfaat
4 sayang aril:

Alhamdulillah... b'tmbah lagi ilmu sy..

:')




replay:
PENCURI GITAR ADALAH HARAM. CURI HATI TAKPE. hikhik


itu je yg pka taw..haha..tgok mat luthfi..haha


eh mesti la tgk semua... tapi part yg last tu tak leh blah..


HAHA~


bgus2..da insaf da..jgn wat perkara2 lagha ye..


Selamat Datang kepada blogger-blogger yang chantek dan hensem!

p r o t e s ! !

Photobucket

M e h L a KLIK!


B o l e h U s h a !

P e l a w a t !

hit counter

U p T r a f f i c !

U n i K L B l o g g e r

Followers


A r i l J o e y's